neděle 8. února 2015

Jen si troufni

Katie McGarry

Originální název: Dare You To
Vydání: První
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 445
Obálka: Hardback
Rok vydání výtisku: 2014
Přeložil/a: Adéla Špínová

Anotace:
Kdyby někdo znal celou pravdu o Beth Riskové a jejím životě, okamžitě by poslal její matku do vězení a sedmnáctiletou Beth bůhvíkam. Takže chrání mámu za každou cenu. Dokud se na scéně neobjeví její strýc a přinutí Beth si vybrat mezi máminou svobodou a svým vlastním štěstím. Beth se musí nastěhovat k němu, žít s ním a jeho ženou, která ji nenávidí, a chodit do školy, kde jí nerozumí. Ani trochu. Snad kromě jednoho kluka…
Ryan Stone patří mezi zlatou mládež. Populární hráč baseballu a hvězda místního týmu má však tajemství, které nesmí nikomu prozradit. Ani kamarádům, se kterými sdílí všechno včetně hecování a výzev. Která z nich je nejšílenější? Pozvat na rande Skejťačku, která by o něj nezavadila ani pohledem.
Z výzvy se ale stane přitažlivost, kterou Ryan ani Beth nečekali. Najednou kluk s bezchybnou pověstí riskuje své sny a život pro holku, co miluje. A holka, která k sobě nikoho nepustí blíž než na pět metrů, si to najednou troufne.



Od Katie McGarryové jsem už četla první knihu, co u nás vyšla - Překroč svůj stín. Nedalo mi to a musela jsem obě knihy alespoň trochu srovnat. Styl autorky se nezměnil, čtenář pozná, že ty knihy psala ta jedna a samá autorka - nebo alespoň někteří by to určitě poznali.
Když zůstaneme u toho srovnávání, musím říci, že Překroč svůj stín se mi líbil o něco více.

Beth Risková žije s matkou, ale místo toho, aby se matka starala o ní, ona se musí starat o svou matku. Její matka je totiž alkoholička. Beth cítí povinnost ji chránit a nechce skončit v děcáku a tak převzala povinnost se o ni starat. Co na své matce ale nemá ráda je její přítel, který ji akorát tak kazí. Je špatný, pašuje drogy a podobně.
Jednoho dne ale Bethina matka zničí baseballovou pálkou auto svého přítele, ale jelikož je v podmínce, tak Beth vezme zločin na svá bedra. Toho, že je zatčena využije bratr jejího otce - Scott - který využije Bethininy povinnosti chránit matku a přinutí ji, aby se vzdala svého starého života a začala žít u něj.
Tak se stane a Beth začíná nový život.

U Ryana Stonea doma je to nyní poněkud napjaté. A sice po události, kdy se Ryanův starší bratr přiznal ke své homosexuální orientaci a byl vypovězen z domu. Hraje baseball a usiluje o to, aby po maturitě nemusel pokračovat na vysokou, ale mohl začít profesionálně baseball.

Ke chvíli, kdy se Beth a Ryan poprvé setkali, se musíme vrátit o několik dní dříve před incident, při kterém byla Beth zatčena.
Ryan je s kamarády po tréninku baseballu v místní kavárně a jakmile černě oděná a drsně vypadající dívka vstoupí do místnosti, kamarádi Ryana vyzvou, aby získal její jméno a číslo. Ryan není žádný posera a tak mu nezbývá nic jiného, než výzvu přijmout.
O několik dní později, když už je Beth u svého strýce, se znovu setkají. A ne naposledy.

Beth se z drsné dívky stává postupem času dívkou příjemnější a vychovanější. Projeví se to i ve způsobu jejího vyjadřování.

Během těch chvil, které spolu stráví, se k sobě postupně dostávají víc a víc pod kůži. Ale nebyla by to romantická kniha, kdyby dva hlavní hrdinové nemuseli projít několika překážkami. Překážek na cestě k tomu, aby konečně byli spolu, je potká mnoho.


Katie McGarry dokáže úžasně vykreslit povahy a pocity postav, na jejichž základě příběh postavila a to už dokázala dvakrát. Její postavy nejsou dokonalé, co se týče obecného měřítka, ale jsou si dokonalé pro sebe navzájem.

Ten, komu se kniha Překroč svůj stín líbila, by si měl přečíst i tuto knihu. Podobné provedení ačkoliv jiná zápletka, která Vás jistě bude opět bavit.
Knihu bych taky doporučila těm, kteří chtějí oddychovou knihu, u které nemusí přemýšlet a také těm, kteří mají rádi kubulínské knihy. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat