neděle 13. září 2015

| Dominik Dán blogtour | - Richard Krauz

Včera jsem se vrátila z pětidenního adaptačního pobytu s bezvadnou náladou. Musím říci, že máme naprosto bezkonkurenční třídu, kterou bych za nic nevyměnila. ♥ Ale to už odbíháme od tématu. Jsem tu, abych vám přednesla jeden z posledních článků k Dominik Dán blogtour. Jméno Richard Krauz by vám něco říkat mělo. Hádejte o koho jde... Ano! Správně. Jde o hlavní postavu z knih Dominika Dána, pojďme se mu tedy podívat na zoubek.


Richard Krauz není typický mužský z ženských románů, kterému ženská nemůže nepodlehnout, nebo teenager z YA, který má oči jen pro jednu jedinou dívku. Je to správný chlap, který se ničeho nezalekne. Drzý, vytrvalý, inteligentní, má milující rodinu (a přesto nemá oči jen pro svou ženu), má smysl pro humor, zná latinské názvy všech zvířat a rostlin a nebojí se dělat si legraci ze svých kolegů. To je Richard Krauz ve zkratce.

Mladý, drzý pochůzkář Richard Krauz se v roce 1988 konečně vypracuje do mordparty, kde je přidělen ke starším a zkušenějším parťákům Edovi Burgerovi a Otovi Hanzelovi a netrpělivě vyčkává svůj první případ. Do té doby, než ten skutečný případ přijde, ho Burger a Hanzel zaučují do svého řemesla a chystají na něj jednu zkoušku za druhou a Krauz, jako kdyby se pro tuto práci narodil, v každé z nich obstojí.

Richard má i svůj osobní život, za ženu si vzal mladou a krásnou Sylvii a mají spolu dceru. Jeho osobní život je dosti komplikovaný. Při pátrání po vrazích tráví od rána do večera v práci a někdy se domů ani nevrací, což rozčiluje jeho manželku, jelikož prý tráví málo času s jejich dcerou, ale zároveň ho chápe a toleruje mu to.
Krauz není své manželce zas tak úplně věrný. Svou touhu a nadrženost ukájí u jiných žen, což se mu stává osudným a v případu Básník, který musí (často i nelegální cestou) rozlousknout, se stává hlavním podezřelým.

Umí v případech, které řeší, použít logiku, pracuje s plným nasazením a zdá se, že se mu v tomto oboru daří. Je sice v mordpartě nováčkem, ale už ho berou jako starého kamaráda. Vysedává s nimi po večerech v hospodách nad džbánem piva a mastí karty.

Je to ten typ chlapa, kterého by chtěl každý (kromě kriminálníků) za kamaráda, nevyvolává zbytečné násilí, nehádá se nijak agresivně, miluje svou ženu i dceru,... ALE je drzý, není své manželce věrný, vrací se pozdě z práce a nemá čas se věnovat své dcerce... A tak dále... Richard Krauz je jedna z nejlépe vykreslených a nejpodařenějších postav, co jsem kdy měla tu čest potkat.

Žádné komentáře:

Okomentovat